Evaluarea pretabilității ecologice privind plantațiile de măr și prun în localitatea Olișcani, raionul Șoldănești
Закрыть
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
480 5
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-11 13:16
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.11+634.22 (3)
Плодоводство (1446)
Косточковые плодовые культуры, общие вопросы. Prunus, включая Armeniaca, Cerasus, Persica (209)
SM ISO690:2012
MOCANU, Emilian, MELNIC, Rodica, CAZMALÎ, Nicolai, FOTESCU, Mihail, DONICI, Maxim, SVECLA, Vasile. Evaluarea pretabilității ecologice privind plantațiile de măr și prun în localitatea Olișcani, raionul Șoldănești. In: Revista Botanică, 2021, nr. 1(22), pp. 59-68. ISSN 1857-2367. DOI: https://doi.org/10.52240/1857-2367.2021.1(22).05
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Botanică
Numărul 1(22) / 2021 / ISSN 1857-2367 /ISSNe 2587-3814

Evaluarea pretabilității ecologice privind plantațiile de măr și prun în localitatea Olișcani, raionul Șoldănești

Evaluation of the ecological precability regarding the apple and plum plantations in Olișcani location, Șoldănești district

DOI:https://doi.org/10.52240/1857-2367.2021.1(22).05
CZU: 634.11+634.22

Pag. 59-68

Mocanu Emilian, Melnic Rodica, Cazmalî Nicolai, Fotescu Mihail, Donici Maxim, Svecla Vasile
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 4 noiembrie 2021


Rezumat

Rezultatele prezentate se referă la caracteristicile ecologice ale livezilor de mere și pruni din Olișcani, raionul Șoldănești (Republica Moldova), în scopul creării sistemelor agricole - ecologice și economice la nivel zonal, microzonal pentru menținerea calității solului, a mediului și a productivității ridicate. Scopul cercetării a fost de a examina factorii potențiali abiotici, biotici, de favorabilitate și de productivitate ai terenurilor potrivite pentru cultivarea speciilor de fructe de mere și prune. Livezile de mere și pruni au cerințe specifi ce pentru climă, relief, sol etc. Au cerințe moderate față de lumină: preferă suprafețele însorite, dar pot crește și la umbră parțială. Frunzele și fructele au nevoie de mai multă lumină, care în acest mod capătă o culoare mai intensă. Temperaturile pentru dezvoltarea mărului sunt cuprinse între 13 și 28°C. În zonele deluroase, cu umiditate sufi cientă și căldură slabă, pantele cu expunere sudică și sud-vestică sunt alese pentru o calitate mai bună a fructelor, respectiv un conținut ridicat de zahăr. Pe versanți, este preferată treimea mijlocie, evitând treimea superioară cu sol erodat și vânt puternic, precum și treimea inferioară cu exces de aer și curenți de apă. În zona dealurilor cu o altitudine de 300–350 m, plantațiile pot fi situate pe versanți cu expunere vestică, estică sau chiar nordică, de preferință pe treimea mijlocie și inferioară a versantului. În zonele de stepă uscată și pădure-stepă sunt preferați versanții cu expunere nord-vestică și nord-estică, livezile fi ind situate la baza lor sau chiar pe văile fără curenți reci. Complexitatea problemelor include cercetarea componentelor naturale și reale ale mediului agricol în raport cu factorii climatici, de relief, rocă și sol pentru întemeierea plantațiilor fructifere cu productivitate ridicată și menținerea stabilității ecologice.

The results presented refer to the ecological characteristics of apple and plum orchards in Olişcani, Șoldănești district (Republic of Moldova) in order to create agricultural systems – ecological and economic at zonal, microzonal level to maintain soil quality, environment and high productivity. The aim of the research was to examine the abiotic, biotic, favorability and productivity potential factors of the lands suitable for the cultivation of apple and plum fruit species. Apple and plum orchards have specifi c requirements for climate, relief, soil, etc. They have moderate light requirements: they prefer sunny surfaces, but can also grow in partial shade. The leaves and fruits need more light, which in this way acquires a more intense color. Temperatures for apple development are between 13 and 28°C. In hilly areas, with suffi cient humidity and poor heat, the slopes with southern and southwestern exposure are chosen a better quality of fruit, respectively a high sugar content. On the slopes, the middle third is preferred, avoiding the upper third with eroded soil and strong winds, as well as the lower third with excess air and water currents. In the area of hills with an altitude of 300–350 m, the plantations can be located on slopes with western, eastern or even northern exposure, preferably on the middle and lower third of the slope. In the dry steppe and forest-steppe areas, the slopes with north-western and north-eastern exposure are preferred, the orchards being located at their base or even on the valleys without cold currents. The complexity of the problems includes the research of the natural and real components of the agricultural environment in relation to the climate, relief, rock and soil factors for the foundation of fruit plantations with high productivity and the maintenance of the ecological stability.

Cuvinte-cheie
factori biotici, factori abiotici, condiţii climatice, pretabilitatea terenului,

biotic factors, abiotic factors, climatic conditions, land suitability