Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1092 7 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-09 18:03 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
[2.2:599.323.4]:612.3 (2) |
RELIGIE. TEOLOGIE (788) |
Mammalia. Mamifere (163) |
Fiziologie. Fiziologie umană și comparată (725) |
SM ISO690:2012 VRABIE, Valeria, CIOCHINĂ, Valentina, TOLSTENCO, Dorina, GARAEVA, Svetlana, POSTOLATI, Galina. Influența alimentației cu diversă structură asupra conținutului aminoacizilor liberi în sângele șobolanilor.. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2018, nr. 2(335), pp. 16-22. ISSN 1857-064X. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii | ||||||
Numărul 2(335) / 2018 / ISSN 1857-064X | ||||||
|
||||||
CZU: [2.2:599.323.4]:612.3 | ||||||
Pag. 16-22 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În articol sunt elucidate unele particularităţi ale influenţei raţiilor alimentare cu diferită structură asupra conţinutului aminoacizilor liberi în serul sanguin. Experimentul a fost efectuat pe 20 şobolani maturi care au fost hrăniţi cu diferite raţii alimentare. A fost stabilită o corelaţie a conţinutului aminoacizilor în ser în funcţie de componentele structurale din raţiile alimentare. Excesul componentelor structurale din raţiile alimentare (glucide, proteine, lipide) induce modificări calitative şi cantitative fondului aminoacizilor liberi în serul sanguin al şobolanilor din loturile experimentale. Datele privind concentraţia anumitor aminoacizi în serul sanguin ar permite utilizarea acestora ca markeri în identificarea, la prima etapă, a dezechilibrului metabolic în dependenţă de structura nutrienţilor şi vor servi ca bază în elaborarea recomandărilor de prevenire a unor dereglări funcţionale, prin optimizarea nutriţiei. |
||||||
Cuvinte-cheie aminoacizi liberi, ser sanguin, şobolani albi de laborator, raţie alimentară. |
||||||
|