Situația actuală privind producerea, comercializarea și asigurarea calității produselor lactate în Republica Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1336 110
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-15 17:56
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.439.4/.5:637.1(478) (1)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1517)
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (304)
SM ISO690:2012
FEDORCIUCOVA, Svetlana, CALMÂŞ, Valentina, DAMASCHIN, Mariana. Situația actuală privind producerea, comercializarea și asigurarea calității produselor lactate în Republica Moldova. In: Journal of Research on Trade, Management and Economic Development, 2017, nr. 2(8), pp. 67-79. ISSN 2345-1424.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Research on Trade, Management and Economic Development
Numărul 2(8) / 2017 / ISSN 2345-1424 /ISSNe 2345-1483

Situația actuală privind producerea, comercializarea și asigurarea calității produselor lactate în Republica Moldova

CZU: 338.439.4/.5:637.1(478)
JEL: Q02

Pag. 67-79

Fedorciucova Svetlana, Calmâş Valentina, Damaschin Mariana
 
Academia de Studii Economice din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 12 ianuarie 2018


Rezumat

One of the major branches of the agri-food sector in the Republic of Moldova is the dairy industry. This sector has a particular strategic importance in ensuring the food security of the country with different categories of dairy products. The importance of dairy products in human food is indisputable. These products are some of the most important sources of animal protein with high biological value. Therefore, the dairy industry must provide the population with high-quality dairy products, but also in adequate quantities. Currently in the country, the average annual milk consumption is 15% lower compared to the need to ensure the calculated physiological consumption.  The aim of the paper is to study the current problems related to the production and consumption of dairy products and investigation of their quality. The research is done using the methods of comparative analysis, correlation, analogy, induction and deduction, expertise, etc. As a result, the situation of the production and external trade of dairy products has been studied. Statistical surveys show that the dynamics of total milk production during the years 2010-2016 is decreasing. At the same time, the production of powdered milk, some types of cheese and butter was increasing. During the period 2013-2016, the Republic of Moldova imported a total quantity of 87.6 thousand tons of dairy products. Almost half of them are milk, followed by cheese, concentrated/powdered milk and yogurt. The dynamics of dairy exports is positive, with a growth trend recorded in recent years.  The results of research regarding the quality and falsification of butter sold in the consumer market of the Republic of Moldova demonstrate the inconsistency of certain types of this product with the established requirements.

Una dintre ramurile majore ale sectorului agroalimentar în Republica Moldova este industria laptelui. Acest sector are o importanță strategică asigurând securitatea alimentară a țării cu produse lactate de diferite categorii. Importanța produselor lactate în alimentația umană este indiscutabilă. Aceste produse sunt unele din cele mai importante surse de proteină de origine animală, cu valoare biologică înaltă. Așadar, industria laptelui trebuie să asigure populația cu produse lactate sigure, de înaltă calitate, dar și în cantități adecvate. În prezent în ţară, consumul mediu de lactate anual este cu 15% mai mic faţă de necesarul asigurării consumului fiziologic calculat.  Scopul lucrării este: studierea problemelor curente legate de producția și consumul de produse lactate și investigația calității lor. Cercetarea este efectuată utilizând metodele: analiza comparativă, corelativă, analogia, inducţia şi deducţia, expertiza etc. Ca rezultat, a fost revizuită situația producerii și comerțului exterior de produse lactate. Cercetările statistice arată că dinamica producției totale de lapte în perioada anilor 2010-2016 atestă o scădere continuă. Totodată în perioada respectivă s-a înregistrat creșterea producției laptelui praf, brânzeturilor proaspete, cașului, untului. În perioada anilor 2013-2016 Republica Moldova a importat o cantitate totală de 87,6 mii tone de produse lactate. Aproape o jumătate din ele, o reprezintă laptele, urmat de brânzeturi, lapte concentrat/praf/pudră și iaurturile. Dinamica exporturilor de produse lactate este pozitivă, cu o tendință de creștere, consemnată în ultimii ani.  Rezultatele cercetărilor privind calitatea și falsificarea untului comercializat pe piața de consum a Republicii Moldova demonstrează necorespunderea unor sortimente de aceste produse cerințelor prescrise.

Одним из основных направлений агропродовольственного сектора в Республике Молдова является молочная промышленность. Этот сектор имеет стратегическое значение, обеспечивая продовольственную безопасность страны. Важность молочных продуктов в питании человека неоспорима. Они являются одними из наиболее важных источников животного белка с высокой биологической ценностью. Поэтому молочная промышленность должна обеспечивать население высококачественными молочными продуктами, в достаточных количествах. Однако, в настоящее время в Республике Молдова среднегодовое потребление молока на 15% ниже, чем расчетное физиологическое потребление.  Целью данной работы является изучение текущих проблем, связанных с производством и торговлей молочными продуктами, а также исследованием их качества. Исследования проводились с использованием методов: сравнительный анализ, корреляция, аналогия, индукция и дедукция, экспертиза и т. д. Как результат исследований, была изучена ситуация, касающаяся производства и торговли молочными продуктами. Статистические исследования показали, что динамика производства молока в период 2010-2016 г.г. демонстрирует непрерывное снижение. Вместе с тем, в этот период был отмечен рост производства сухого молока, некоторых видов сыров, творога, масла. В период 2013-2016 г.г. Республика Молдова импортировала 87,6 тыс. тонн молочных продуктов. Почти половина из них составляет молоко, за которым следует сыр, концентрированное и сухое молоко и йогурты. Динамика экспорта молочной продукции является положительной и, в последние годы наблюдается тенденция его роста.  Результаты исследования качества и фальсификации сливочного масла, реализуемого на потребительском рынке Республики Молдова, демонстрируют несоответствие некоторых видов данной продукции установленным требованиям.

Cuvinte-cheie
consumer market, dairy products, butter, Quality, falsification