Activitatea catalazei Penicillium funiculosum in dependenţă de stimulatorii de creştere utilizaţi in mediul de cultivare
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
862 2
Ultima descărcare din IBN:
2020-05-07 19:21
SM ISO690:2012
SÎRBU, Tamara. Activitatea catalazei Penicillium funiculosum in dependenţă de stimulatorii de creştere utilizaţi in mediul de cultivare . In: Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă) , 2013, nr. 18(31), pp. 104-110. ISSN 1857-0054.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletin Ştiinţific. Revista de Etnografie, Ştiinţele Naturii şi Muzeologie (Serie Nouă)
Numărul 18(31) / 2013 / ISSN 1857-0054

Activitatea catalazei Penicillium funiculosum in dependenţă de stimulatorii de creştere utilizaţi in mediul de cultivare

Pag. 104-110

Sîrbu Tamara
 
Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 17 februarie 2014


Rezumat

Prezenţa factorilor de creştere (extractele de drojdie, de porumb, de malţ) în mediul de cultivare a micromicetei Penicillium funiculosum CNMN FD 11 intensifică procesele biosintetice, dezvoltarea şi multiplicarea celulelor microbiene. Maximumul activităţii catalazei în variantele de mediu cu extract de porumb şi de malţ s-a manifestat în ziua a 7-a, comparativ cu ziua a 6-a pentru varianta martor, mărind ciclul de cultivare cu o zi. Extractul de drojdie în concentraţie de 1,0%, suplimentat în mediul de cultivare a P. funiculosum CNMN FD 11, sporeşte activitatea catalazei cu 31,58% faţă de martor. Rezultatele obţinute demonstrează perspectiva utilizării extractului de drojdie ca stimulator efectiv al sintezei catalazei.

The dependence of catalase activity in Penicillium funiculosum on growth stimulators used in a culture medium. The presence of growth factors (yeast extract, corn extract, malt extract) in a medium used for cultivating the micromycete Penicillium funiculosum CNMN FD 11 increases biosynthetic processes and the development and multiplication of microbial cells. The highest catalase activity in the medium with corn extract and malt extract was observed on the seventh day, compared to the sixth day in the control variant, thereby increasing the cultivation cycle by one day. The yeast extract at a concentration of 1.0% added to the medium used for cultivating Penicillium funiculosum CNMN FD 11 increases catalase activity by 31.6%, compared to the control variant. The obtained results demonstrate the prospect of using yeast extract as an effective stimulator of catalase synthesis.