Consideraţii referitoare la folosirea biomasei provenite de la cultivarea porumbului pentru obţinerea biocombustibililor solizi
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
1101 16
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-02 13:21
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
662.71/.74(478) (7)
Explozivi. Combustibili (115)
SM ISO690:2012
MARIAN, Grigore, MUNTEAN, Alexandru, GUDIMA, Andrei, PAVLENCO, A. Consideraţii referitoare la folosirea biomasei provenite de la cultivarea porumbului pentru obţinerea biocombustibililor solizi . In: Ştiinţa Agricolă, 2013, nr. 2, pp. 84-91. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 2 / 2013 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Consideraţii referitoare la folosirea biomasei provenite de la cultivarea porumbului pentru obţinerea biocombustibililor solizi
CZU: 662.71/.74(478)

Pag. 84-91

Marian Grigore, Muntean Alexandru, Gudima Andrei, Pavlenco A
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 15 ianuarie 2014


Rezumat

The purpose of this study is to assess the energetic potential of biomass derived from different parts of maize: stalks, cobs and grains. The researches were performed in the Laboratory of Solid Biofuels within State Agrarian University of Moldova, using standard methods of estimating the physical and mechanical properties of lignocellulosic biomass. Samples were taken at random from several areas of the Republic of Moldova. It was found that moisture content, ash content and calorific value varied significantly depending on the structural part of the tested maize. Calorific value is quite high in grains (GCV = 18,5 kJ/kg; NCV = 17,3 MJ/kg) and in stalks (GCV = 18 kJ/kg; NCV = 16,7 MJ/kg). The corncobs (without grains) have lower calorific value (GCV= 14,82 kJ/kg; NCV = 13,62 MJ/kg). The ash content, anhydrous state, resulting from the burning of different parts of maize, has very low values ranging from 1.25 to 4.61%.

Scopul acestei lucrări este evaluarea potenţialului energetic al biomasei prelevate din diferite părţi componente ale porumbului: tulpini, ciocălăi, boabe. Cercetările au fost realizate în Laboratorul de Biocombustibili Solizi din cadrul Universităţii Agrare de Stat din Moldova, folosind metodele standarde de estimare a proprietăţilor fizice şi mecanice ale biomasei lignocelulozice. Probele au fost prelevate aleatoriu din mai multe localităţi ale Republicii Moldova. S-a constatat că umiditatea, conţinutul de cenuşă şi puterea calorifică diferă semnificativ în funcţie de partea structurală a porumbului testat. Puterea calorifică este destul de mare la boabe (GCV = 18,5 kJ/kg; NCV = 17,3 MJ/kg) şi la tulpini (GCV = 18 kJ/kg; NCV = 16,7 MJ/kg). Ciocălăii fără boabe prezintă o putere calorifică mai scăzută (GCV = 14,82 kJ/kg; NCV = 13,62 MJ/kg). Conţinutul de cenuşă la starea anhidră, rezultată de la arderea diferitor părţi componente ale porumbului, prezintă valori destul de scăzute, cuprinse între 1,25 –4,61%. Cel mai scăzut conţinut de cenuşă îl au ciocălăii fără boabe.

Cuvinte-cheie
Zea mays,

Reziduuri vegetale, Putere calorifică,

Conţinut de cenuşă, Ardere