Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
1360 47 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-14 14:42 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
637.5’62.05 (1) |
Produse ale animalelor domestice (de curte) și de vânat (304) |
SM ISO690:2012 ROTARU, Ilie. Calitatea cărnii şi grăsimii de porc în
funcţie de genotip şi de masa corporală
la sacrificarea animalelor
. In: Ştiinţa Agricolă, 2013, nr. 1, pp. 70-77. ISSN 1857-0003. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Ştiinţa Agricolă | ||||||
Numărul 1 / 2013 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202 | ||||||
|
||||||
CZU: 637.5’62.05 | ||||||
Pag. 70-77 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Sunt prezentate rezultatele unui studiu comparativ al proprietăţilor fizico-chimice ale cărnii la diferite rase de suine: Marele alb, Landrace, Tipul de carne Moldovenesc sacrificate la 1,2-20-80-130 kg, precum şi hibrizii rezultaţi din împerecherile liniare şi interliniare (rasa Estonă de bacon), interrasiale - Marele alb x Landrace; Marele alb x Hampshire; Tipul de carne „Sudic” x Hampshire x Yorkshire; Tipul de carne „Sudic” x Hampshire x Landrace. În primele luni după naştere, cantitatea de proteină în carne la tineretul suin creşte cu 3% până la greutatea de 20 kg, apoi procentul de proteină se stabilizează şi în continuare creşterea masei corporale nu influienţează semnificativ cantitatea de proteină. Diferenţe autentice între rase nu s-au înregistrat, însă menţionăm unele tendinţe de creştere a cantităţii de proteină la tipurile de carne. Capacitatea de reţinere a apei la genotipurile studiate creşte odată cu mărirea masei corporale. Există şi diferenţe între rase, care arată că odată cu mărirea masei corporale, cea mai mare capacitate de reţinere a apei este la rasa Marele alb, iar cea mai mică – la rasele Landrace, Estonă de bacon şi Tipul Moldovenesc de carne. Aciditatea cărnii se schimbă în direcţia micşorării ei odată cu creşterea masei corporale. Conţinutul de apă în slănină, odată cu mărirea masei corporale, se micşorează de la 16-18% la greutatea de 20 kg până la 3-4% la 130 kg, iar cantitatea de grăsime creşte de la 77-78% până la 93-94% sau cu
20-22%. Împerecherile liniare şi interliniare au influenţat însuşirile fizico-chimice ale cărnii şi conţinutul intramuscular de grăsime. Combinările Rondo x Tleimer, Tleimer x Rondo au realizat produşi, ţesutul muscular al cărora a
conţinut o cantitate mai mică de grăsime, comparativ cu împerecherile liniare. Crosul Tleimer x Rondo a produs carne cu o aciditate de peste 5,5, ceea ce indică o bună calitate a produsului. Hibrizii de suine, rezultaţi din combinările raselor Marele alb, Landrace, Hampshire, Tipul „Sudic” de carne, Yorkshire, au produs carne cu un conţinut de proteină de 22-23%, grăsime intramusculară de 5,02-5,33% şi un pH egal cu 5,58-5,65, indicatori ce confirmă calitatea înaltă a cărnii. |
||||||
Cuvinte-cheie Porcine, Rase, Genotipuri, Carne de porc, Hybrizi, Greutate la sacrificare |
||||||
|