Parental socio-demographic influences on school-aged children's diets: a comprehensive study in the Republic of Moldova
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
92 0
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
613.2.03-053.2:314/316(478) (1)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (182)
Demografie. Studiul populației (821)
Sociologie (4929)
SM ISO690:2012
RODOMAN, Iulia, TIMOTIN, Alina, LOZAN, Oleg. Parental socio-demographic influences on school-aged children's diets: a comprehensive study in the Republic of Moldova. In: One Health and Risk Management, 2024, vol. 5, nr. 2, pp. 25-33. ISSN 2587-3458. DOI: https://doi.org/10.38045/ohrm.2024.2.03
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
One Health and Risk Management
Volumul 5, Numărul 2 / 2024 / ISSN 2587-3458 /ISSNe 2587-3466

Parental socio-demographic influences on school-aged children's diets: a comprehensive study in the Republic of Moldova

Influențe socio-demografice ale părinților asupra dietei copiilor de vârstă școlară: un studiu cantitativ în Republica Moldova

DOI:https://doi.org/10.38045/ohrm.2024.2.03
CZU: 613.2.03-053.2:314/316(478)

Pag. 25-33

Rodoman Iulia12, Timotin Alina3, Lozan Oleg3
 
1 ”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy,
2 Institute of Mother and Child,
3 School of Public Health Management, State Univerity of Medicine and Pharmacy
 
 
Disponibil în IBN: 15 aprilie 2024


Rezumat

Introduction. The transition from childhood to adulthood significantly impacts overall health and requires adequate nutrition to facilitate physical and cognitive development. Managing children’s weight and fostering an environment that promotes healthy eating habits are significantly influenced by parents’ knowledge, attitudes, and practices . Material and methods. In February – March 2023, a quantitative study was conducted, involving 472 parents of school-aged children. The questionnaire, developed according to the Knowledge, Attitudes, and Practices methodology, was completed both online, in electronic format, and on paper. Results. The results of the KAP study regarding the nutrition of school-aged children show that parents have a significant level of knowledge (76.9±19.07%) about their children’s nutrition. Regarding attitude, the score is moderate (59.99±10.7%), indicating that pa rents may not prioritize healthy eating habits for their children or may not be sufficiently motivated to act. However, there is a low level of practice: 45.43±16.6%. Statistical analysis indicates significant correlations between: gender and knowledge (τ=0.175, p<0.01 and ρ=0.185, p<0.01), gender and attitudes (τ=0.111, p<0.05 and ρ=0.111, p<0.05), age and knowledge (τ=-0.055, p<0.05 and ρ=-0.062, p<0.05), living environment and knowledge (τ=0.227, p<0.01 and ρ=0.240, p<0.01), region and knowledge (τ=-0.162, p<0.01 and ρ=-0.185, p<0.01), indicating the importance of these factors in influencing dietary behavior. Conclusions. The study’s findings reveal a discrepancy between the level of knowledge and the positive attitudes of parents regarding children's nutrition and their practical implementation.

Introducere. Tranziția de la copilărie la vârsta adultă influențează semnificativ starea de sănătate și impune un regim alimentar adecvat pentru a facilita dezvoltarea fizică și cognitivă. Gestionarea greutății copiilor și cultivarea unui mediu care promovează obiceiuri alimentare sănătoase sunt influențate semnificativ de cunoștințele, atitudinile și practicile părinților. Material și metode. În februarie – martie 2023, a fost desfășurat un studiu cantitativ, ce a inclus 472 de părinți ai copiilor de vârstă școlară. Chestionarul, elaborat conform metodologiei Cunoștințele, Atitudini și Practici, a fost completat atât online, în format electronic, cât și pe suport de hârtie. Rezultate. Rezultatele studiului CAP, referitoare la nutriția copiilor de vârstă școlară, arată că părinții au un nivel de cunoștințe semnificativ (76,9±19,07%) despre nutriția copiilor lor. În ceea ce privește atitudinea, scorul este mediu (59,99±10,7%), indicând că părinții ar putea să nu acorde suficientă importanță alimentației sănătoase a copiilor sau să nu fie suficient de motivați să acționeze. Cu toate acestea, se observă un nivel scăzut al practicii: 45,43±16,6%. Analiza statistică indică corelații semnificative între: gen și cunoștințe (τ=0,175, p<0,01 și ρ=0,185, p<0,01), gen și atitudini (τ=0,111, p<0,05 și ρ=0,111, p<0,05), vârstă și cunoștințe (τ=-0,055, p<0,05 și ρ=-0,062, p<0,05), mediul de trai și cunoștințe (τ=0,227, p<0,01 și ρ=0,240, p<0,01), regiune și cunoștințe (τ=-0,162, p<0,01 și ρ=-0,185, p<0,01), indicând importanța acestor factori în influențarea comportamentului alimentar. Concluzii. Concluziile studiului relevă o discrepanță între nivelul de cunoștințe și atitudinile pozitive ale părinților privind nutriția copiilor și implementarea lor practică.

Cuvinte-cheie
knowledge, attitudes, practices, parents, children’s nutrition, nutritional education,

cunoştinţe, atitudini, practici, părinţi, nutriția copiilor, educație nutrițională