O privire asupra criminalității politice
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
324 17
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-02 20:41
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
343.9 (928)
Criminologie. Ştiinţe penale. Criminalistică (923)
SM ISO690:2012
BEJAN, Octavian. O privire asupra criminalității politice. In: Legea şi Viaţa, 2022, nr. 5-6(365-366), pp. 56-65. ISSN 2587-4365. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.6641584
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Legea şi Viaţa
Numărul 5-6(365-366) / 2022 / ISSN 2587-4365 /ISSNe 2587-4373

O privire asupra criminalității politice

Un regard sur la criminalité politique

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.6641584
CZU: 343.9

Pag. 56-65

Bejan Octavian
 
Institutul de Ştiinţe Penale şi Criminologie Aplicată
 
 
Disponibil în IBN: 20 iunie 2022


Rezumat

Criminalitatea politică este foarte puțin cercetată din punctul de vedere criminologic, deși are o mare însemnătate obștească. Pentru a cunoaște mai bine acest domeniu, am folosit o nouă vedere științifică asupra democrației, precum și metoda observării, metoda analizei de conținut, metoda documentării, metoda statistică și metoda construcției abstracte. Criminalitatea politică este un subtip al criminalității gulerelor albe și este strîns legată de fenomenul corupției. Se pare că criminalitatea politică face un număr foarte mare de pătimiți. Am putea să zicem că ea este unul dintre cele mai primejdioase tipuri de criminalitate. În ceea ce privește prevenirea represivă a criminalității politice, posibilitățile prevederilor normative actuale nu par să fie folosite în întregime. Pentru a o preveni, este nevoie a schimba închipuirea de astăzi despre norodnicie (democrație) și, ca urmare, un șir de prevederi din legea de căpătîi a țărilor lumii (Constituție). După părerea noastră, se cere o nouă privire științifică spre drepturile firești (naturale) ale omului.

La criminalité politique est peu recherchée du côté criminologique, même si elle a une grande signification sociale. Pour mieux connaître la criminalité politique, nous avons utilisé une nouvelle vision sur la démocratie, ainsi que la méthode de l’observation, la méthode de l’analyse de contenu, la méthode de documentation, la méthode statistique et la méthode de la construction abstraite. Criminalité politique est un sous-type de la criminalité de cols blancs et est fortement lié à la corruption. Il semble que la criminalité politique fasse un grand nombre de victimes. Nous pouvons dire qu’elle est un des plus dangereux type de criminalité. En ce qui concerne la prévention répressive de la criminalité politique, les dispositions normatifs qui existent, peu nombreuses d’ailleurs, ne sont pas utilisées pleinement. Pour prévenir, il est nécessaire de modifier la vision actuelle sur la démocratie et, par conséquent, une série de dispositions de la constitution. Selon notre opinion, un nouveau regard scientifique sur les droits naturels de l’homme est nécessaire.

Cuvinte-cheie
crimă, criminalitate, criminalitate politică, criminalitatea gulerelor albe,

crime, criminalité, criminalité politique, criminalité en col blanc