Tehnologia de creștere a zarzavaturilor prin cultivarea pe verticală prin metode si materiale ecologice
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
323 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-03 21:17
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
635.1/.8:631.58 (1)
Plante de grădină. Grădinărit (699)
Lucrări agricole (1234)
SM ISO690:2012
BALAN, Diana, STAHI, Tatiana. Tehnologia de creștere a zarzavaturilor prin cultivarea pe verticală prin metode si materiale ecologice. In: Ecological and environmental chemistry : - 2022, Ed. 7, 3-4 martie 2022, Chișinău. Chisinau: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2022, Ediția 7, Vol.2, p. 14. ISBN 978-9975-159-08-1.. 10.19261/eec.2022.v2
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ecological and environmental chemistry
Ediția 7, Vol.2, 2022
Conferința "Ecological and environmental chemistry 2022"
7, Chișinău, Moldova, 3-4 martie 2022

Tehnologia de creștere a zarzavaturilor prin cultivarea pe verticală prin metode si materiale ecologice

CZU: 635.1/.8:631.58

Pag. 14-14

Balan Diana1, Stahi Tatiana2
 
1 Liceul Teoretic Măgdăcești,
2 Direcția Educație Criuleni
 
 
Disponibil în IBN: 22 martie 2022


Rezumat

Argument. Impactul folosirii spațiului pe verticală asupra creșterii plantelor cu majorarea potențialului productiv în baza utilizării iluminării artificiale ecologice și a monitorizării la distanță a grădinii verticale. Problema fundamentală a proiectului de investigație. Creșterea și dezvoltarea optimă a plantelor de cultură în condițiile actuale de mediu este dificilă fără aplicarea tehnologiilor speciale. În perioada rece a anului, la noi în țară, majoritatea produselor agricole, cum ar fi: salatele, ceapa verde, roșiile, ardeii, castraveții, diferite verdețuri sunt importate. Sunt cultivate și de către agricultorii noștri, însă în cantități reduse, deoarece necesită investiții energetice considerabile. Ca urmare majoritatea gospodăriilor particulare și a fermelor agricole, sunt inactive în perioada rece a anului. O oportunitate de intensificare a procesului de creștere a legumelor și sporirea profitului în perioada toamnă- primăvara ar fi aplicarea sistemului inteligent de cultivare a zarzavaturilor utilizând substraturi pe vertical și iluminarea artificială. Proiectul a fost realizat cu elevii claselor liceale și a avut următoarele obiective: reducerea planului orizontal și utilizarea la maxim a spațiului vertical pentru cultivarea zarzavaturilor; valorificarea sistemului automatizat de irigare și iluminare; cultivarea produsele Eco prin evitarea utilizării produselor chimice de îngrijire. Proiectul a început cu creșterea răsadul de salată, rucola și spanac în casete mici, temperatura optimă de creștere fiind 18-200 C. La temperaturi mai mari plantele cresc rapid și au tulpină fragilă. A urmat construcția carcasei cu mărimile de 1 m pătrați și lățimea de 30 cm. Răsădirea plantelor s-a efectuat pe verticală, analogic blocului cu etaje, la 15-18 zile de la semănat, sistemul radicular fiind optim pentru a se va adapta la noul «loc de trai». Pentru a mări durata de iluminare în perioada cu zile scurte, am instalat sistemul de iluminat artificial cu LED-uri. Acest sistem electric este și unul econom. Sistemul de irigare și iluminare au fost automatizate, fapt ce permite monitorizarea umidității solului și duratei de iluminare în orice moment. Rezultate obținute - Suprafață mică și recoltă mare. - Perioada de creștere a plantelor se reduce cu 10-20%. - Cheltuieli minime de întreținere. - Utilajele de irigare și iluminare cu perioada lungă de exploatare. - Posibilitatea monitorizării permanente, inclusiv la distanță, a stării plantelor. Concluzie. Cu investiții minime e posibilă creșterea zarzavaturilor ecologice proaspete pe tot parcursul anului, atât în încăperi mici cât și la nivel industrial.