Polimorfismul genetic în cadrul unor genotipuri de castraveţi şi de floarea-soarelui
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
876 8
Ultima descărcare din IBN:
2023-07-27 14:25
SM ISO690:2012
DUCA, Maria, BÂRSAN, Ana, HOMENCO, Tatiana, BĂTRÎNU, Tatiana, ARTENII, D, OZDEMIR, Dogan, ROMANIUC, Mariana. Polimorfismul genetic în cadrul unor genotipuri de castraveţi şi de floarea-soarelui. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2007, nr. 1, pp. 70-74. ISSN 1814-3237.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)
Numărul 1 / 2007 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X

Polimorfismul genetic în cadrul unor genotipuri de castraveţi şi de floarea-soarelui

Pag. 70-74

Duca Maria, Bârsan Ana, Homenco Tatiana, Bătrînu Tatiana, Romaniuc Mariana, Artenii D, Ozdemir Dogan
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 14 decembrie 2013


Rezumat

The denaturation s processes kinetics of sunflower and cucumber of different genotypes DNA was studied. The thermal denaturation of DNA macromolecules have proved high melting temperatures at sunflower hybrids, in compa-rison with cucumber genotypes, this fact denotes the increased stability of DNA macromolecules. The level of hetero-geneity has varied in dependence of genotype and it has correlated with the highest values of morphological and physio-logical parameters which determines the effect of hybrid vigor in studies of genotypes. The kinetics of denaturation processes, realized on two cucumber families, has proved that the first generation hybrids DNA macromolecules had the melting temperature higher, an increased content of G-C and a higher level of heterogeneity, in comparison with parental lines.