Producția de fructe de cătină albă și calitatea lor în funcție de soi
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
989 62
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-25 14:40
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.743:631.5 (11)
Fructe mici ale tufelror și ale plantelor ierbacee. Arbuști baciferi (130)
Lucrări agricole (1234)
SM ISO690:2012
CIMPOIEŞ, Gheorghe, CVASOV, Ion. Producția de fructe de cătină albă și calitatea lor în funcție de soi. In: Ştiinţa Agricolă, 2019, nr. 1, pp. 60-64. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2019 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Producția de fructe de cătină albă și calitatea lor în funcție de soi

Yield of sea buckthorn fruits and their quality depending on variety

CZU: 634.743:631.5

Pag. 60-64

Cimpoieş Gheorghe, Cvasov Ion
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 23 octombrie 2019


Rezumat

The productivity and quality of fruits of white sea buckthorn from 15 varieties of Romanian, German and Ukrainian origin were studied. It has been established that according to the size of the harvest obtained in the first two years of fructification the varieties can be classified as follows: high yielding varieties (Mara, Cora, Clara, C 6, Pomoranchevaya), medium-yielding varieties (Mr. Sandu, AGG, Leicora, Seirola) and low-yielding varieties (Dora, Roori, AGA, Pitesti-2, Brateni and Hergo). Only the Pomoranchevaya variety had great fruits. The Clara, Roori, Sandu, C 6, AGG, Leicora and Serola varieties had medium-sized fruits, and the other varieties were small. The most valuable varieties by vitamin C content in fruits were: Mara, Piteşti-2, Clara, Dora, Roori, Mr. Sandu and Brateni.

S-a studiat productivitatea și calitatea fructelor pomilor de cătină albă din 15 soiuri de origine românească, germană și ucraineană. S-a stabilit că, după mărimea recoltei obținute în primii doi ani de fructificare, soiurile pot fi clasificate astfel: cu productivitate înaltă – Mara, Cora, Clara, C 6, Pomoranchevaya; cu productivitate mijlocie – Mr. Sandu, AGG, Leicora, Seirola; cu productivitate joasă – Dora, Roori, AGA, Pitești-2, Brăteni și Hergo. Numai soiul Pomoranchevaya a avut fructe de dimensiuni mari. Soiurile Clara, Roori, Mr. Sandu, C 6, AGG, Leicora și Seirola au avut fructe de mărime mijlocie, iar la celelalte soiuri fructele au fost mici. Cele mai valoroase soiuri după conținutul în vitamina C în fructe au fost Mara, Pitești-2, Clara, Dora, Roori, Mr. Sandu și Brăteni.

Cuvinte-cheie
Sea buckthorn, Variety, Harvest, Fruit weight, Chemical composition,

Cătina albă, Soi, Recoltă, masa fructelor, Compoziție chimică