Evoluția competențelor instituțiilor Uniunii Europene în domeniul politicii externe
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
985 28
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-18 14:21
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
327:341.1(4) (2)
Relații internaționale. Politică internațională. Activitate internațională. Politică externă (1445)
Dreptul organizațiilor internaționale (274)
SM ISO690:2012
BENIUC, Valentin, BENIUC, Liliana. Evoluția competențelor instituțiilor Uniunii Europene în domeniul politicii externe. In: Relaţii internaţionale. Plus, 2019, nr. 1(15), pp. 9-38. ISSN 1857-4440.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Relaţii internaţionale. Plus
Numărul 1(15) / 2019 / ISSN 1857-4440 /ISSNe 2587-3393

Evoluția competențelor instituțiilor Uniunii Europene în domeniul politicii externe

CZU: 327:341.1(4)

Pag. 9-38

Beniuc Valentin, Beniuc Liliana
 
Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 27 septembrie 2019


Rezumat

Uniunea Europeană exercită politica externă într-un cadru instituțional foarte complex, fiind dificil de conceptualizat ca instrument și competență, dar și ca politică, extrem de fragmentată. Timp de mai mult de șaizeci și cinci de ani cercetătorii și experții încearcă să compare integrarea europeană cu modelele existente, demonstrînd că Uniunea Europeană reprezintă un sistem politic deosebit și sugerînd un nou concept al relațiilor internaționale, care schimbă modul tradițional de definire a politicii externe. Prin conceptul „sistem de politică externă al Uniunii Europene” subînțelegem totalitatea instituțiilor, care determină elaborarea și realizarea politicii externe în numele Uniunii Europene, într-un mod descentralizat și multilateral. Statele membre ale Uniunii Europene sunt cei mai importanți actori din sistem, iar instituțiile europene, precum Comisia Europeană, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Serviciul European de Acțiune Externă - exercită o anumită influență în procesul de elaborare și de realizare a politicii externe europene.

Cuvinte-cheie
sistem de politică externă al Uniunii Europene, Politica Europeană de Cooperare, Politica Externă și de Securitate Comună, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Serviciul European de Acțiune Externă, Consiliul European, Comisia Europeană