Repere conceptuale privind infracțiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
730 11
Ultima descărcare din IBN:
2022-01-07 18:47
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
343.35 (413)
Infracțiuni împotriva statului (1069)
SM ISO690:2012
SAVVA, Viorel, CIOBANU, Sergiu. Repere conceptuale privind infracțiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul. In: Revista Naţională de Drept, 2016, nr. 7(189), pp. 49-53. ISSN 1811-0770.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Naţională de Drept
Numărul 7(189) / 2016 / ISSN 1811-0770 /ISSNe 2587-411X

Repere conceptuale privind infracțiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul
CZU: 343.35

Pag. 49-53

Savva Viorel1, Ciobanu Sergiu2
 
1 Universitatea Liberă Internaţională din Moldova,
2 Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 4 octombrie 2016


Rezumat

Infracțiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul nu au fost analizate în complexitatea lor prin intermediul literaturii de specialitate a Republicii Moldova. Acest fapt a fost datorat inclusiv lipsei unei noțiuni clare a infracțiunilor de serviciu. În context, se opera mai mult cu noțiunea infracțiunilor săvârșite de persoane cu funcție de răspundere. Acestea însă, în viziunea noastră, nu pot fi echivalate cu infracțiunile de serviciu sau în legătură cu serviciul. Analiza conceptuală a infracțiunilor de serviciu sau în legătură cu serviciul nu prezumă în mod obligatoriu conturarea unui compartiment individual în CP RM care să le conțină expres și pe deplin, deoarece aceste fapte infracționale sunt diverse și complexe ca natură și esență. Dar o mai bună clarificare a conceptului acestor infracțiuni invocă necesitatea examinării lor în ansamblu.

Work related offences or service offences were not analyzed in their complexity through the literature of the country. This was due to the lack of clear concept including offences of service. In context, more work had been performed with the notion of crimes committed by responsible people. These, however, in our view, cannot be equivalated with offences in connection with the service or in the service. Conceptual analysis of offences in connection with the service or in the service does not necessarily presume an individual compartment in shaping Criminal Code to contain express and fully, as these criminal acts are diverse and complex in nature and essence. But further clarification of the concept of such offences raises the need to examine them as a whole.

Cuvinte-cheie
serviciu, persoană cu funcție de răspundere,

situație de serviciu, infracțiune de serviciu, infracțiune în legătură cu serviciul