Фитохромная и криптохромная регуляция фотоморфогенеза в культуре in vitro
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
919 6
Ultima descărcare din IBN:
2021-07-15 14:59
SM ISO690:2012
АВКСЕНТЬЕВА, О., ЖМУРКО, В., ПЕТРЕНКО, В., КОВАЛЕНКО, М., ШУЛИК, В., ХОРУЖЕНКО, В.. Фитохромная и криптохромная регуляция фотоморфогенеза в культуре in vitro. In: Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii, 2013, nr. 3(321), pp. 72-78. ISSN 1857-064X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii
Numărul 3(321) / 2013 / ISSN 1857-064X

Фитохромная и криптохромная регуляция фотоморфогенеза в культуре in vitro

Pag. 72-78

Авксентьева О., Жмурко В., Петренко В., Коваленко М., Шулик В., Хоруженко В.
 
Харьковский национальный университет им. В. Н. Каразина
 
 
Disponibil în IBN: 7 februarie 2014


Rezumat

În lucrare sunt expuse rezultatele studiului rolului sistemelor fito- și criptocromice în reglarea caluso- și morfogenezei in vitro la plantele cu diferită reactivitate fotoperiodică (PPS), tip și ritm de dezvoltare. În calitate de obiecte de cercetare au servit calusurile derivate de la linii izogene de grâu, genotipuri precoce de soia, forme contraste de tomate și soiuri de rapiță cu variat tip de dezvoltare. Ca rezultat al studiilor a fost relevat efectul iradierii cu raze roșii (660 nm) sau albastre (450 nm) asupra reactivității de creștere, culorii, rizogenezei și inducției antogene a calusurilor. S-a stabilit, că acțiunea de durată a luminii albastre stimulează manifestarea diferitor tipuri de morfogeneză in vitro într-o măsură mai mare comparativ cu lumina roșie. Datele obținute sugerează, că reacția fotomorfogenezei culturii calusale depinde de PPS, tipul și ritmul de dezvoltare a organismelor vegetale în condiții in vivo.

Cuvinte-cheie
fotomorfogeneză, lumină roșie (RL 660 nm), lumină albastră (BL 450 nm), fotosensivitate (PPS), rată de dezvoltae, cultură calusală,

ritm de dezvoltare, morfogeneză in vitro