Nutrition in COVID-19
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
260 4
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-09 22:51
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
613.2+616.98:578.834 (1)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (182)
Boli transmisibile. Boli infecţionase şi contagioase, stări febrile (586)
Virologie (446)
SM ISO690:2012
ANDONI, Natalia. Nutrition in COVID-19. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova, 2022, nr. 3 An.1(29), p. 104. ISSN 2345-1467.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova
Numărul 3 An.1(29) / 2022 / ISSN 2345-1467

Nutrition in COVID-19

Alimentația în COVID-19

CZU: 613.2+616.98:578.834

Pag. 104-104

Andoni Natalia
 
”Nicolae Testemițanu” State University of Medicine and Pharmacy
 
 
Disponibil în IBN: 25 noiembrie 2022


Rezumat

Introduction. Diet has been shown to play a very important role during the Covid-19 pandemic; many foods have strong immunomodulatory action, which can alter the outcome of treatment, the likelihood of severe disease and survival. The purpose of the paper. Analysis of bibliographic sources regarding nutrition in coronavirus infection (COVID19). Materials and methods. The study was conducted based on bibliographic references on nutrition in Covid19. 15 bibliographic sources were analyzed in the years 2020-2022 in the following languages: Romanian, English, and Russian from the following databases: NCBI, PubMed, EMRO. Results. Diet has been shown to be a key factor in the prophylaxis and treatment of coronavirus infection (COVID19). In order to strengthen the body’s resistance, an important role is played by the intake of fat-soluble vitamins A, D, E, water-soluble vitamins C, B6, B12 and folic acid, the mineral elements selenium, zinc, copper, iron and magnesium and fatty acids. Vitamin D stimulates the nonspecific response, which is the body’s first way of defending itself when it is invaded by a pathogen, and in many cases stops the spread of infections. Fatty acids have an anti-inflammatory and immune-supporting role. Patients with high selenium intake are more likely to recover from COVID-19. The intake of all nutrients has the same purpose of maintaining and strengthening the immune system. The microbiome of the digestive system also plays an important role. Conclusion: Diet is an important factor for the prophylaxis, treatment, and recovery of patients with COVID-19. Research has shown us the role of these nutrients in maintaining and strengthening the human body’s immune system.

Introducere. Alimentația s-a dovedit a avea un rol foarte important în timpul pandemii cu COVID-19, multe alimente au acțiune imunomodulatoare puternice, care pot modifica rezultatele tratamentului, probabilitatea de boală severă și supraviețuirea. Scopul lucrării. Analiza surselor bibliografice referitor la alimentația în infecția cu coronavirus (COVID19). Materiale și metode. Studiul a fost realizat în baza referințelor bibliografice referitoare la alimentația în COVID19. Au fost analizate 15 surse bibliografice în anii 20202022 în limbile: română, engleză, rusă din bazele de date: NCBI, PubMed, EMRO. Rezultate. Alimentația s-a dovedit a fi un factor primordial în profilaxia și tratamentul în infecția cu coronavirus (COVID-19). Pentru a fortifica rezistența organismului un rol important îl are aportul de vitaminele liposolubile A, D, E, vitaminele hidrosolubile C, B6, B12, acidul folic, elementele minerale seleniu, zinc, cupru, fier, magneziu și acizii grași. Vitamina D stimulează răspunsul nespecific, care este prima modalitate de apărare a corpului atunci când este invadat de un patogen, și în multe cazuri oprește răspândirea infecțiilor. Acizii grași au un rol antiinflamator și de susținere a sistemului imunitar. Pacienții cu un consum ridicat de seleniu au o șansă mai mare sa se vindece de COVID-19. Aportul tuturor nutrienților prezintă același scop de menținere și consolidare a sistemului imun. Un rol important o are și microbiomul sistemului digestiv. Concluzia: Nutriția este un factor important pentru profilaxia, tratamentul și recuperarea pacienților cu COVID-19. Cercetările efectuate au demonstrat rolul acestor nutrienți pentru menținerea și consolidarea sistemului imun a organismului uman.

Cuvinte-cheie
COVID-19, vitamins, minerals,

COVID-19, Vitamine, minerale