Unele trăsături generale ale orînduirii politice a Moldovei medievale
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
302 0
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
343.9+34(091) (3)
Criminologie. Ştiinţe penale. Criminalistică (923)
SM ISO690:2012
BEJAN, Octavian. Unele trăsături generale ale orînduirii politice a Moldovei medievale . In: Legea şi Viaţa, 2022, nr. 9-10(369-370), pp. 55-66. ISSN 2587-4365. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7184419
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Legea şi Viaţa
Numărul 9-10(369-370) / 2022 / ISSN 2587-4365 /ISSNe 2587-4373

Unele trăsături generale ale orînduirii politice a Moldovei medievale

Certains caracteristiques générales du régime politique de la Moldavie médievale

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.7184419
CZU: 343.9+34(091)

Pag. 55-66

Bejan Octavian
 
Institutul de Ştiinţe Penale şi Criminologie Aplicată
 
 
Disponibil în IBN: 28 octombrie 2022


Rezumat

Teoria despre autoritarismul nemărginit al domnitorilor moldoveni pare îndoielnică în lumina noilor descoperiri științifice făcute în alte ramuri ale științei. Pentru a ne lămuri în această privință, am înfăptuit o cercetare științifică, folosind metoda analizei de conținut a scrierilor vechi și metoda construcției abstracte de tălmăcire a datelor culese și de căpătare a unor cunoștințe noi. Potrivit datelor căpătate și tălmăcirilor făcute, de la înființarea statului Moldova și, cel puțin, pînă la Dimitrie Cantemir, în obște, a domnit democrația, adică cîrmuitorii țării se supuneau voinței norodului. Cîrmuirea țării era, după lege, înfăptuită de un singur om, domnitorul, dar în fapt cîrmuitorul se sfătuia și se călăuzea, în mare măsură, de părerea marilor dregători, care alcătuiau sfatul țării. Oamenii și dregătorii îi dădeau neîntîrziat jos din scaun pe cîrmuitorii care călcau voința norodului, trădau țara sau nu își îndeplineau îndatoririle. Cei mai vrednici oamenii ai țării ajungeau în rîndurile dregătorilor, adică ale cîrmuitorilor mari și mici ai țării. Această stare de lucruri a început să se strice după ce a început numirea în fruntea țării a unor străini și, ca urmare, a fost schimbată orînduirea singuristă cu cea feudală. Starea proastă a dăinuit și în orînduirea capitalistă.

La théorie de l’autoritarisme non limité des dirigeants moldaves semble douteuse à la lumière des nouvelles découvertes scientifiques faites dans d’autres domaines de la science. Pour éclairer ces choses, nous avons accomplie une recherche scientifique, en utilisant la méthode de l’analyse de contenu des écrites médiévales et la méthode de la construction abstraite de l’interprétation des données recueillis et d’acquisition des novelles connaissances. Selon les données obtenues et les interprétations faites, de l’apparition de l’État Moldove et, au moins, jusqu’au Dimitrie Cantemir, dans la société, a régné la démocratie, donc les dirigeants du pays se soumettaient à la volonté de people. L’administration du pays était, selon la loi, accompli par un seul homme, le dirigeant (domnitor, en roumaine), mais en fait ce dirigeant se consultait et se dirigeait en grande mesure par l’opinion des fonctionnaires de haut niveau de l’appareil d’État, qui formait le conseil du pays. People et fonctionnaires se soulever rapidement contre les dirigeants qui violaient la volonté de people, trahiraient le pays ou oubliaient faire son devoir de dirigeant. Les meilleurs hommes du pays étaient enrôlés parmi les fonctionnaires, c’est-à-dire parmi les dirigeants de tout niveau. L’état socode choses a commencé se dégrader après l’adoption de la pratique de nommer comme dirigeant des étrangers et, à la suite, le changement du régime singouriste avec le régime féodal. La mauvaise situation du pays et du people se perpétué en capitalisme.

Cuvinte-cheie
drept, orînduire politică, medieval, moldovenesc, Moldova,

droit, médiéval, moldave, Moldavie, indépendance