Metodă de deshidratare a fructelor cu consum redus de energie
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
401 22
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-19 12:00
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664.85.047 (3)
Conservarea substanţelor alimentare organice (în general.) Conservarea produselor din plante, a produselor vegetale (95)
SM ISO690:2012
ŢISLINSCAIA, Natalia, POPESCU, Victor, VIŞANU, Vitali, TOFAN, Grigore, BALAN, Mihail, MELENCIUC, Mihail. Metodă de deshidratare a fructelor cu consum redus de energie . In: Intellectus, 2022, nr. 1, pp. 113-117. ISSN 1810-7079. DOI: https://doi.org/10.56329/1810-7087.22.1.12
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Intellectus
Numărul 1 / 2022 / ISSN 1810-7079 /ISSNe 1810-7087

Metodă de deshidratare a fructelor cu consum redus de energie

Low-Energy Fruit Dehydration Method

DOI:https://doi.org/10.56329/1810-7087.22.1.12
CZU: 664.85.047

Pag. 113-117

Ţislinscaia Natalia1, Popescu Victor2, Vişanu Vitali1, Tofan Grigore3, Balan Mihail1, Melenciuc Mihail1
 
1 Universitatea Tehnică a Moldovei,
2 Universitatea Agrară de Stat din Moldova,
3 Centrul de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău
 
 
Disponibil în IBN: 5 iulie 2022


Rezumat

În acest articol este prezentată metoda de deshidratare a fructelor cu consum redus de energie. Pentru estimarea efi cienţei acestei metode, a fost elaborată o instalaţie experimentală pentru deshidratarea fructelor, de tip tunel, în baza căreia au fost realizate cercetările. Pentru tratarea fructelor în procesul deshidratării, au fost utilizate convecţia și microundele. Rezultatele obţinute în baza metodei propuse au fost comparate cu cele obţinute la aplicarea metodei clasice de deshidratare. Astfel, cercetările au demonstrat că deshidratarea fructelor conform metodei noi permite reducerea consumului de energie electrică de 4,69 ori.

This article describes a low-energy fruit dehydration method. To evaluate the eff ectiveness of this method, an experimental fruit dehydration plant of the tunnel type was developed, on the basis of which the studies were carried out. Convection and microwaves have been used to treat the fruits during the dehydration process. The results obtained on the basis of the proposed method were compared with those obtained when using the classical dehydration method. Thus, studies have shown that dehydration of fruits by the new method allows of reducing electric energy consumption by 4.69 times.

Cuvinte-cheie
deshidratarea fructelor, metodă de deshidratare, consum de energie,

fruit dehydration, dehydration method, energy consumption