Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
655 29 |
Ultima descărcare din IBN: 2023-12-14 09:32 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
615.015.3:582:543.42 (1) |
Farmacologie. Terapeutică. Toxicologie (1598) |
Botanică sistematică (866) |
Metode de analiză spectrală. Metode de analiză optică (68) |
SM ISO690:2012 POPÎNIN, Mihaela. Identificarea și dozarea flavonoidelor în părţi aeriene de turiţă și cicoare. In: Revista Farmaceutică a Moldovei , 2019, nr. 1-4, p. 16. ISSN 1812-5077. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Revista Farmaceutică a Moldovei | ||||||
Numărul 1-4 / 2019 / ISSN 1812-5077 | ||||||
|
||||||
CZU: 615.015.3:582:543.42 | ||||||
Pag. 16-16 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. O direcție actuală a dezvoltării industriei farmaceutice este obținerea și utilizarea extractelor din plante medicinale care conțin diverse principii active, incusiv flavonoide. Scopul lucrării. Identificarea și dozarea flavonoidelor în părți aeriene de turiță (Agrimoniae herba, Agrimonia eupatoria L. fam. Rosaceae) și cicoare (Cichorii herba, Cichorium intyibus L. fam. Asteraceae). Material și metode. În realizarea obiectivului trasat, produsele vegetale: Agrimoniae herba, Cichorii herba au fost recoltate din colecția Centrului Știinífic de Cultivare a Plantelor Medicinale USMF “Nicolae Testemițanu”. Identificarea flavonoidelor s-a efectuat prin cromatografie pe strat subțire, dozarea s-a realizat spectrofotometric în UV/VIS. Rezultate. Cromatografia pe strat subțire, faza mobilă: etil acetat: acetonă: acid formic: apă (25:2:2:1) și în calitate de martori rutozida, quercetina și apigenina, confirmă prezența flavonoidelor. Conținutul flavonoidelor exprimat în rutozidă este de 0,76% – Agrimoniae herba și 0,56% – Cichorii herba la lungimea de undă 430 nm; exprimat în quercetină: 0,71% – Agrimoniae herb și 0,29% – Cichorii herba la 425 nm; exprimat în apigenină: 2,21% – Agrimoniae herba și 2,23% – Cichorii herba la lungimea de undă 340 nm. Concluzii. Studiul dat a relevat faptul că metoda analitică spectrofotometrică în UV/VIS este potrivită pentru determinarea conținutului total de flavonoide din produsele vegetale din turiță și cicoare. |
||||||
Cuvinte-cheie flavonoide, spectrofotometrie în UV/ VIS, produse vegetale, flavonoids, UV/VIS spectrophotometry, vegetal products |
||||||
|