Identificarea și dozarea flavonoidelor în părţi aeriene de turiţă și cicoare
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
655 29
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-14 09:32
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
615.015.3:582:543.42 (1)
Farmacologie. Terapeutică. Toxicologie (1598)
Botanică sistematică (866)
Metode de analiză spectrală. Metode de analiză optică (68)
SM ISO690:2012
POPÎNIN, Mihaela. Identificarea și dozarea flavonoidelor în părţi aeriene de turiţă și cicoare. In: Revista Farmaceutică a Moldovei , 2019, nr. 1-4, p. 16. ISSN 1812-5077.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista Farmaceutică a Moldovei
Numărul 1-4 / 2019 / ISSN 1812-5077

Identificarea și dozarea flavonoidelor în părţi aeriene de turiţă și cicoare

Identification and dosing of flavonoides in aerial parts of agremony and chicory

CZU: 615.015.3:582:543.42

Pag. 16-16

Popînin Mihaela
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 16 martie 2021


Rezumat

Introducere. O direcție actuală a dezvoltării industriei farmaceutice este obținerea și utilizarea extractelor din plante medicinale care conțin diverse principii active, incusiv flavonoide. Scopul lucrării. Identificarea și dozarea flavonoidelor în părți aeriene de turiță (Agrimoniae herba, Agrimonia eupatoria L. fam. Rosaceae) și cicoare (Cichorii herba, Cichorium intyibus L. fam. Asteraceae). Material și metode. În realizarea obiectivului trasat, produsele vegetale: Agrimoniae herba, Cichorii herba au fost recoltate din colecția Centrului Știinífic de Cultivare a Plantelor Medicinale USMF “Nicolae Testemițanu”. Identificarea flavonoidelor s-a efectuat prin cromatografie pe strat subțire, dozarea s-a realizat spectrofotometric în UV/VIS. Rezultate. Cromatografia pe strat subțire, faza mobilă: etil acetat: acetonă: acid formic: apă (25:2:2:1) și în calitate de martori rutozida, quercetina și apigenina, confirmă prezența flavonoidelor. Conținutul flavonoidelor exprimat în rutozidă este de 0,76% – Agrimoniae herba și 0,56% – Cichorii herba la lungimea de undă 430 nm; exprimat în quercetină: 0,71% – Agrimoniae herb și 0,29% – Cichorii herba la 425 nm; exprimat în apigenină: 2,21% – Agrimoniae herba și 2,23% – Cichorii herba la lungimea de undă 340 nm. Concluzii. Studiul dat a relevat faptul că metoda analitică spectrofotometrică în UV/VIS este potrivită pentru determinarea conținutului total de flavonoide din produsele vegetale din turiță și cicoare.

Introduction. One of the current development of the pharmaceutical industry is obtaining and using medicinal plants extracts, that contain various active principles, including flavonoids. The aim of the study. Identification and dosing of flavonoids in aerial parts of agrimony (Agrimoniae herba, Agrimonia eupatoria L. fam. Rosaceae) and chicory (Cichorii herba, Cichorium intyibus L. fam. Asteraceae). Material and methods. For achieving of the objective, vegetal products: Agrimoniae herba, Cichorii herba were harvested from the collection of the Nicolae Testemitanu SUMPh Scientific Center for Cultivation of Medicinal Plants. Flavonoids identification was performed by thin layer chromatograph, the dosing was performed UV /VIS spectrophotometrically. Results. Thin layer chromatography with the following mobile phase: ethyl acetate: acetone: formic acid: water (25: 2: 2: 1) and rutoside, quercetine, apigenine were used as controllers to confirm the presence of flavonoids. The contents of flavonoids expressed in rutoside are 0.76% – Agrimoniae herba and 0,56% – Cichorii herba at the wavelength 430 nm; expressed in quercetine: 0,71% – Agrimoniae herba and 0,29% – Cichorii herba at 425 nm; expressed in apigenine: 2,21% – Agrimoniae herba and 2,23% – Cichorii herba at the wavelength 340 nm. Conclusions. The present study revealed that the UV/ VIS spectrophotometric analytical method is suitable to determine the total flavonoid content in agrimony and chicory vegetal products

Cuvinte-cheie
flavonoide, spectrofotometrie în UV/ VIS, produse vegetale,

flavonoids, UV/VIS spectrophotometry, vegetal products